Gebouw-T in Bergen op Zoom: Het kruispunt van muziek, onderwijs en duurzaamheid
2024-07-05
Gebouw-T in Bergen op Zoom, onder de bezielende leiding van Gertjan de Koster sinds zijn oprichting in 2011, is meer dan een poppodium; het is een cultureel epicentrum waar muziek, educatie, duurzaamheid en geschiedenis samensmelten. Dit iconische gebouw, voortgekomen uit de kraakbeweging en voormalige Botte Hommel, belichaamt een diepgewortelde muzikale traditie in West-Brabant.
De Koster, met een achtergrond in vrijetijdskunde en een muzikanten hart, brengt een rijke ervaring mee vanuit zijn werk bij de Popcentrale in Dordrecht en ‘t Kasteel in Alphen aan de Rijn. Daarnaast werkt Gebouw-T nauw samen met Music Hub Brabant en levert elk jaar een mentor die een van de deelnemers begeleidt.
“Toen ik degene was die uit de selectie procedure kwam en mij werd gevraagd of ik Gebouw-T mee wilde gaan opzetten, wist ik dat het in West-Brabant niet makkelijk zou worden, maar vooral het feit dat het een ‘totaal plek’ moest worden trok mij over de streep,” licht De Koster toe. Zijn visie omvat een poppodium dat zich niet beperkt tot concerten, maar ook ruimte biedt voor oefenruimtes, een studio, en een integratie met het beroepsonderwijs. In samenwerking met Curio, een van de grootste beroepsopleiders van West-Brabant, leidt Gebouw-T licht- en geluidstechnici op.
Hart van de studio
Een bijzonder element van Gebouw-T is de historische SSL mengtafel, die getuige was van iconische opnamen van bands als Queen en U2. “Aangezien de studio is gekoppeld aan de zaal, kunnen we ook te gekke live opnamen maken,” vertelt De Koster. Deze mengtafel vormt het hart van een studio waarin zowel studenten als gevestigde artiesten zoals Jett Rebel hun creaties tot leven brengen.
De Koster benadrukt het unieke karakter van Gebouw-T: “Wij zijn niet een poppodium waar vraag en aanbod bij elkaar komt, maar in onze visie ligt juist ook het ontwikkelen van popmuzikanten en technici.” Dit wordt praktisch vormgegeven doordat zowel het poppodium als het theater meerdere dagen per week worden ingezet voor educatieve doeleinden. Deze aanpak heeft geleid tot nationale erkenning en zelfs tot inspiratie voor andere podia, zoals De Neushoorn in Leeuwarden.
In de context van duurzaamheid heeft Gebouw-T een pioniersrol aangenomen. “Zo zijn wij in 2014 erg met duurzaamheid aan de slag gegaan,” zegt De Koster. “Wij kijken bij Gebouw-T vooral naar welke kansen er voor ons liggen. Zoals je weet staat West Brabant bekend om zijn aardappelen en suikerbieten, die weer gebruikt kunnen worden voor het maken van zogenaamde bio-based-plastics. Van daaruit zijn we begonnen met het project ‘Duurzaamste poppodium van Nederland’ en zijn we kritisch gaan kijken naar onze bedrijfsvoering.” In die tijd werkten alle poppodia nog met betaalmunten en daar heeft Gebouw-T toen een duurzame variant van gemaakt, een bio based munt. Het popodium is daarvoor toen een samenwerking aangegaan met kunstacademie St. Joost uit Breda. Naast de bio based munten is daar ook een bio based bier tray uit voortgekomen.
De programmering van Gebouw-T is opmerkelijk divers. Van intieme singer-songwriter optredens tot grote rockconcerten, van lokale helden tot internationale acts, Gebouw-T weet een breed publiek aan zich te binden. De nadruk ligt niet alleen op muziek, maar ook op het creëren van een gemeenschapsgevoel, waarbij het podium ruimte biedt voor educatieve projecten, workshops en talentontwikkeling programma’s.
Een ander voorbeeld van zichzelf onderscheiden is het gebruik van erfgoed locaties voor shows. Dat werd voor het eerst gedaan tijdens de Popronde en daar is ondertussen ‘Popmonument’ uit voortgekomen. Hier komen erfgoed, story telling en popmuziek bij elkaar, omdat men artiesten op een speciale plek neerzet, een plek met een verhaal. PopMonument, een festival dat zich onderscheidt door een artistiek en hoogwaardig muziekprogramma, werkt aan een unieke synergie tussen historische locaties en zorgvuldig geselecteerde artiesten.
Dit festival, dat interdisciplinariteit en contrast hoog in het vaandel heeft staan, streeft ernaar het publiek zowel uit te dagen als te prikkelen. In de energie van het festival worden bezoekers verleid tot het verkennen van frisse en actuele muziek, die hoewel vernieuwend, toch toegankelijk blijft. Het festival brengt een bijzondere mix van alternatieve pop, jazz, wereldmuziek en zowel materieel als immaterieel erfgoed, met als doel een verrassende ontdekkingstocht aan te bieden die zowel inspireert als betrokkenheid creëert bij het lokale erfgoed. “We zien dat veel artiesten die we voor Popmonument uitnodigen aan de slag gaan met een totaal productie die wordt gemaakt voor de locatie waar de show is,” verklaart De Koster. Dit festival breidt zich nu uit buiten Bergen op Zoom, onder meer naar Breda, Willemstad en Zeeland waaronder Middelburg en Veere.
Gebouw-T, met zijn combinatie van muziek, educatie en duurzaamheid, is een levendige ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers en een incubator voor nieuw talent. Onder De Koster’s leiderschap is het uitgegroeid tot meer dan een podium; het is een essentiële speler in de Nederlandse muziekcultuur en een toonbeeld van culturele innovatie.